Lezing KVLV-Beverdam

Kerk en Leven - lezing Beverdam - KVLV

KVLV Gewest ‘Beverdam’ vol aandacht voor Monique Van den Abbeel

pdf: Lezing KVLV-Beverdam

Een paar weken geleden waren de KVLV-leden van het gewest van de regio Brugge, ‘Beverdam’ genaamd, met heel velen geboeid door het krachtig levensgetuigenis van Monique Van den Abbeel, die geboren is met een aangeboren oogaandoening, congenitaal glaucoom, waardoor op vier jarige leeftijd haar rechter oogzicht uitviel en op 12-jarige leeftijd haar linkeroogzicht uitviel. intussen is ze een 41 jaar en alleenstaande moeder van haar zoon Robin, die nu 16 jaar is.

Zij deed ons af en toe slikken rond een paar uitspraken zoals “Er is zoveel te zien in het leven, wat niet letterlijk te zien is.” Een soms goed bedoelde raadgeving, die omstaanders aan haar klein zoontje gaven was: “Manneke, je moet goed voor mama zorgen”, deed haar telkens heel veel pijn.

Want zij wou voor Robin zorgen en hoopt dat hij voor haar zal zorgen, wanneer zij heel oud is en niet goed meer weg kan wegens hoge leeftijd. Veel volwassen mannen en vrouwen kunnen bij deze uitspraak iets opsteken en er een oproep in zien om voor  hun eigen hoog bejaarde ouders te zorgen en hen niet in de steek te laten.

Het is voor haar een hele uitdaging om permanent het  evenwicht te zoeken tussen haar zoon en zichzelf, maar zij blijft de regisseur van het gezinsleven. Zij blijft de ‘mama’ van haar zoon, zei ze kranig. “Humor is heel belangrijk in het leven, maar heel gevoelig”, zei ze.

“Je leert de dingen zien met een dikke vette knipoog.”

Op de hier bijhorende foto merk je bovenaan Monique Van den Abbeel.  Onderaan rechts zit ze vol enthousiasme met haar kleine Kerk en Leven - lezing Beverdam - KVLVRobin op de schoot in de trein, die ze zelfstandig, zonder begeleiding dus, genomen heeft.

Vanuit het aanvoelen van de reacties van de kleine rakker leeft mama Monique mee met wat haar jongetje allemaal ziet door het raam. Blinden ontwikkelen hun andere zintuigen veel meer dan iemand, die kan zien.

Onderaan links draagt Monique de kleine lieve kapoen op de armen en door de duistere levensmomenten heen komt het licht telkens weer tevoorschijn. “Want door te springen in het leven leer je je grenzen kennen”, is haar
levensmotto.

Met een heel grote levenskracht ontdekt zij haar sterke talenten. Dit is haar taalvaardigheid en heel mooie stem, waardoor ze geen podiumvrees heeft. Zij geeft veel getuigenissen op scholen en in bewegingen.

Zij heeft geen zin om als een blind pionnetje in een theaterstuk gebruikt te worden, maar wil op een heel deskundige en talentvolle manier zelf een podiumverhaal brengen, namelijk een krachtig getuigenis over haar levensinzet. “Je moet jezelf ontplooien. Elke mens heeft geboorterecht, ook de slechtziende en blinde”, is haar levensdrive, die ze aan ons allen wou meegeven!

In naam van de vele aanwezigen, dank je wel, gewestbestuursleden van KVLgewest ’Beverdam’. Proficiat met het stichtend initiatief!

pdf: Lezing KVLV-Beverdam

Kerk & Leven – Federatie Damme – 1 maart 2017 – Editie 1180

Vaardigheden

, ,

Gepubliceerd op

06/03/17