Beste Bruggeling,

Van harte welkom op mijn campagne pagina!

Zondag 13 oktober 2024 wordt voor mezelf een bijzonder spannende dag. Krijg ik van u, mijn stadsgenoot, het vertrouwen uw belangen in de Gemeenteraad te behartigen en verdedigen?

Via deze webstek komt u meer te weten over wie ik ben, wat ik zoal doe, waar voor ik sta en wat Brugge voor me betekend. Als beginnende politica wil ik me inzetten voor onze warme thuis Brugge!

Mijn ervaringsdeskundigheid (fysiek blind, alleenstaande ouder) is de basis van mijn streven naar een samenleving waarin iedereen ongeacht achtergrond, leeftijd, met extra uitdagingen, gelijke kansen krijgt.

Centraal in mijn visie staan de begrippen: toegankelijkheid, cultuur en samenleven.

Elk kind verdient het om op te groeien in een warme gezonde omgeving, met voldoende aandacht en ruimte voor zijn of haar welzijn en talenten.

Het is essentieel dat er vanuit de stad blijvend wordt geïnvesteerd in een omgeving en programma’s waar ook de culturele ontwikkeling van onder meer onze jeugd wordt gestimuleerd.

Toegankelijkheid is naast het kunnen betreden van openbare ruimtes ook toegang krijgen tot het vervaardigen van kennis, kansen, gezondheidzorg & zorg.

Iedereen verdient de mogelijkheid zich ongeacht hun leefsituatie of leeftijd te blijven ontwikkelen. Een samenleving waarin mensen met extra uitdagingen, van piep jong tot iets minder jong samenleven, verrijkt ons allen!

Ik kijk er naar uit met u verder te werken aan een Brugge waar ieder zich gewaardeerd & thuis voelt.

Zelf hou ik van persoonlijk contact. Wanneer u me strakjes in de straten van Brugge ziet, spreek me dan gerust aan.

Hartelijke groet, Monique Van den Abbeel

Monique poseert fier bij het eerste monument met braille van het belfort, wat ze 40 jaar geleden inhuldigde.

Videoblog

Monique & Brugge

Monique & Mensen

Monique in Actie

Wie is Monique Van den Abbeel?

Op 27 januari 1976 zag Monique Van den Abbeel het levenslicht. Of toch zo ongeveer. Al snel werd duidelijk dat er een probleem was met haar oogjes. Congenitaal glaucoom, met oogzenuwverlamming tot gevolg, was de diagnose.

Omwille van haar visuele beperking was intense medische opvolging noodzakelijk en verbleef Monique haar eerste levensjaren vooral in het UZ Gent. Na twee jaar kleuterklas in het reguliere circuit, volgde Monique aangepast onderwijs in het Koninklijk instituut Spermalie in Brugge.

In 1984 onthulde de acht jarige Monique samen met burgervader Van Acker, de allereerste braillemaquette van het Brugse belfort. Vanaf dat moment heeft Monique dan ook een bijzondere band met het hart van de stad.

Vanaf 1986 werd Monique één van de acteurtjes bij het Brugse kindertheatergezelschap De Dozijntjes, waarvan de helft van de acteurs blind of slechtziend was. Ze ving er de microbe van het acteren, zingen, dansen, en leerde er om te gaan met de geschreven en audiovisuele pers.

Haar verblijf op internaat, het opgroeien in Brugge, maakte dat Brugge de thuishaven werd van Monique.

Uit werken en moeder worden

Het vinden van een baan verliep minder vlot. Monique koos er voor terug te keren naar de schoolbanken en volgde een opleiding Entertainment in de showbizzschool van Oostende. Ze werkte mee aan verschillende theaterproducties, dansperformance, integratieprojecten.

Op 04 mei 2001 werd Monique moeder en nadat ze vijf jaar fulltime huisvrouw was geweest, besloot ze een opleiding te volgen als polyvalent medewerker. Haar doel? Het vinden van een gepaste job.

Een tijdelijke baan als onthaalbediende bij Wegen en Verkeer Vlaams-Brabant, een diversiteitstage bij de openbare omroep volgde. Tussendoor fungeerde Monique als spreekbuis over leven met een visuele beperking. Ze liet getuigenissen optekenen, gaf interviews en dook op in reportages.

Lees meer over Monique in de media

Auteur, zangeres, coach

Productshot van het boek 'Graag Zien'

Begin februari 2016 debuteerde Monique Van den Abbeel als auteur met haar boek: “Graag zien! Blinde mama, sterke vrouw.” Een inspirerend verhaal van een veerkrachtige vrouw boordevol passie.

Voor wie Monique Van den Abbeel van wat dichterbij wil leren kennen, is dit boek een echte aanrader!

Alles over het boek ‘graag zien!’ lees je hier.

Titel vlam met kaars op zwarte achtergrond

Blijven doorgaan, is één van Monique Van den Abbeel haar drijfveren. Deze boodschap van hoop, kracht, blijven doorgaan!, bezingt Monique in haar videoclip VLAM!

Bekijk de clip

Tot op heden deelt Monique haar expertise als ondersteunend coach of vrijwilliger. Inleefsessies, integratieprojecten, debatten rond toegankelijkheid, beeldvorming in o.a. de media van mensen met extra uitdagingen, het is een engagement dat ze met hart en ziel blijft opnemen.

In 2021 ontving Monique onder meer voor haar jarenlange inzet De Lion-Francout prijs. Deze prijs wordt jaarlijks toegekend aan een blinde “die blijk heeft gegeven van moedig gedrag en activiteiten heeft gehad die getuigen van hoge morele waarden bij het overwinnen van de nadelen van zijn of haar handicap en zich daardoor zo nuttig mogelijk heeft gemaakt voor de samenleving”.