Het inspirerende verhaal van Monique Van den Abbeel. Visueel beperkt, mama maar vooral boordevol passie. Het is nooit Monique haar intentie geweest om met haar persoonlijk verhaal in de picture te staan. Dat is gewoon zo gegroeid, zoals eigenlijk alles wat op haar weg is gekomen.

Met dit boek probeert Monique een antwoord te bieden op de vragen die heel wat mensen hebben over hoe ze als ‘blinde’ mama haar zoon observeert, hem verzorgt en in de gaten houdt. Monique schrijft niet alleen over het moederschap, maar ook over haar eigen kindertijd. Hoe ze het heeft ervaren om langzamerhand minder en uiteindelijk niets meer te kunnen zien. Hoe ze stap voor stap groeide in het anders leren kijken. Want fysiek blind zijn is in de beleving van Monique niet hetzelfde als niets meer kunnen zien.

 

Een boek schrijven, hoe begin je daar aan?

Monique is een uitstekend verteller. Maar hoe vertel je via een boek hoe je als visueel beperkte persoon de dingen beleeft en aanpakt? Toch zag ze een schrijfuitdaging helemaal zitten!

Op 19 mei 2015 trok Monique haar stoute schoenen aan en belde ze uitgeverij Van Haelewyck. Nog geen week later liet de uitgever weten dat ze enthousiast waren over haar idee en dat Monique dus haar boek mocht schrijven.

Op vraag van Monique boog Brigitte Balfoort zich over haar schrijfsels. Ook Brigitte reageerde enthousiast want ze ontdekte tijdens het nalezen, dat de verteller, ook een uitstekend schrijver is. Hier en daar werden een paar woorden van spreektaal in schrijftaal om gezet. En samen puzzelden ze Monique haar teksten tot het boek.