Monique poseert in de tuin

Dappere moeder ontvangt de Lion-Francoutprijs 2021

Link naar artikel in HLN

De Lion-Francoutprijs werd opgericht in 1978 door Joseph Lion ter nagedachtenis aan zijn vrouw Constance Francout.

De Lion-Francoutprijs 2021 werd dit jaar toegekend aan mevrouw Monique Van den Abbeel uit Brugge.

Deze prijs wordt jaarlijks toegekend aan een blinde “die blijk heeft gegeven van moedig gedrag en activiteiten heeft gehad die getuigen van hoge morele waarden bij het overwinnen van de nadelen van zijn of haar handicap en zich daardoor zo nuttig mogelijk heeft gemaakt voor de samenleving”.

Monique Van den Abbeel had vanaf haar geboorte ernstige gezichtsproblemen en is sinds haar elfde volledig blind. Geenszins ontmoedigd doorliep zij een volledige en aangepaste schoolopleiding tot de leeftijd van 19 jaar, terwijl ze reeds vóór het einde van haar studies zelfstandig buiten haar school woonde.

Als alleenstaande moeder nam zij al op jonge leeftijd gezinsverantwoordelijkheden op zich en vond gedurende enkele jaren haar eerste baan bij Wegen en Verkeer Vlaams-Brabant en de VRT.

Gedreven door een wilskrachtig, enthousiast en volhardend karakter, overwon Monique Van den Abbeel haar handicap en richtte ze zich al snel tot anderen door ernaar te streven de wereld van zienden en blinden dichter bij elkaar te brengen. Om dit te doen, besefte zij van bij het begin van haar activiteiten dat zij gebruik moest maken van werktuigen en middelen die voorbehouden waren aan ziende mensen.

Zo schreef Monique Van den Abbeel het boek ‘Graag zien! Blinde mama, sterke vrouw’. Ze communiceert via You Tube, onderhoudt een website, heeft meegewerkt aan theatervoorstellingen, radio- en tv-reportages, en doet mee aan muziek- en dansoptredens.

Monique Van den Abbeel projecteert zichzelf in de toekomst met bijzonder zorgvuldige communicatiemiddelen en werkt momenteel aan een tweede boek. Daardoor creëert ze hefbomen om zichzelf ten dienste van de maatschappij te stellen.

De prijs zal haar op dinsdag 16 november in het gemeentehuis van Sint-Pieters-Woluwe worden overhandigd door burgemeester Benoit Cerexhe.

Groetjes, Monique