Monique poseert met halflang bruin haar en een brede glimlach. Ze draagt een rode blazer over een witte blouse. Onder de foto staat de tekst: "Mijn huis staat vol met Google assistenten".

Mijn huis staat vol Google-assistenten

Eva magazine #5, 13 oktober 2023

Al sinds haar 11e is Monique (47) volledig blind. Maar voor Monique betekent dat niet dat ze stil is gaan zitten. Ze volgde een opleiding Entertainment en is al van jongs af aan betrokken bij allerlei projecten en performances rondom inclusie en toegankelijkheid.

In 2016 bracht ze zelfs haar eigen boek uit dat ze schreef dankzij haar computer met een spraak-en braille systeem.

Monique schreef een boek dankzij haar spraak-en braillesysteem

Op haar 25e werd Monique onverwachts alleenstaande moeder. Ze zette haar dromen zoals spelen in het theater, op pauze. Inmiddels is haar zoon wat ouder en heeft ze de ruimte om weer met haar eigen projecten aan de slag te gaan. Monique: “In 2016 bracht ik mijn boek uit. ‘Graag zien! Blinde mama, sterke vrouw’, over hoe ik het heb ervaren om langzaam minder en uiteindelijk niets meer te kunnen zien en over hoe ik stap voor stap groeide in het anders leren kijken. Ook gaat het over hoe ik het moederschap beleef.”

Technologie is voor Monique een belangrijk middel om door het leven en haar werk te navigeren. “Mijn hele huis staat vol met Google-assistenten. Die doen helaas niet altijd wat ik vraag”, lacht Monique. “Ik vraag de assistenten hoe laat het is, om een wekker te zetten of het weerbericht te vertellen. Ik heb daarnaast massa’s apps op mijn iPhone. Het is niet perfect, maar het werkt.

Mijn computer heeft spraaksoftware en een braillesysteem. Ook bestaat er een programma dat spraak omzet in tekst. Manueel moet je het dan wel hier en daar aanpassen, want zo’n systeem moet getraind worden om jouw stem te verstaan.”

Het idee om een boek te schrijven, kwam ook door de vraag en interesse van de mensen om Monique heen. Na lang zoeken vond ze een uitgeverij die met haar wilde samenwerken.

Monique: “Ik begon met wat dingen uitschrijven en liet de teksten nalezen door auteur Brigitte Balfoort. Toen het boek uitkwam, wilde ik dat er ook een gesproken versie zou komen. Het is natuurlijk heel gek om een boek uit te brengen met mijn verhaal, dat je vervolgens alleen kunt lezen.

Ik heb daarom mijn eigen boek ingelezen. Eerst mocht het niet, omdat je het braille op de opnames zou horen.

We hebben de tekst vertaald naar een auditieve autocue, dus ik kreeg de tekst zin voor zin in mijn oor en heb zo het boek ingelezen!”

Ik blijf erin geloven dat kunstmatige intelligentie ons kan helpen in het ‘fysiek kunnen kijken’”, zegt Monique. “Er is heel veel in beweging om hulpbehoevende mensen te ondersteunen door kunstmatige intelligentie. Ik hoop wel dat die bedrijven onderling niet gaan concurreren, maar gaan samenwerken.

Mijn grootste hoop is dat er ooit een toegankelijke audiostudio komt. Ik wil heel graag zelf een podcast maken, maar de montage is heel visueel. Het zou mij enorm helpen als ik dat in de toekomst zelf zou kunnen.“

Monique van den Abbeel (47) woont in Brugge en heeft een zoon (22). Op dit moment werkt Monique mee aan verschillende projecten als spreekbuis voor mensen met een visuele beperking.

Monique deed ook mee aan het Belgisch canvas-programma ‘Team Scheire’, gepresenteerd door Lieven Scheire, waarin Microsoft-maker Katrien De Graeve een beeldherkenningsapp gekoppeld aan kunstmatige intelligentie ontwikkelde. Dit helpt Monique om foto’s te nemen en te selecteren. Vorig jaar bracht ze ook haar eigen videoclip ‘Vlam’ uit.

Op www.moniquevandenabbeel.com kun je meer lezen over Monique.