Iedereen heeft de mond vol over de integratie van mensen met een handicap binnen o.a. het entertainment gebeuren. Konekt VZW is een organisatie die talenten van mensen ziet! Ze doen er dan ook alles aan deze talenten naar buiten te brengen. Op 15 juni 2023 werd ik met mijn presentatietalent uitgenodigd op hun slotfeest voor hun 10-jarig bestaan.

Hoe pakt een blinde presentatrice de presentatie op een ongekend terrein en zonder autocue aan? Dit is wat Cirq en Erhan Demirci zich bij de voorbereiding van het Konektfeestje zich wellicht afvroegen. Snel werd het hen duidelijk dat ik van wanten weet. Dat ik me ook op ongekend terrein thuisvoel op een podium. Gastvrouw zijn, mensen interviewen, het publiek animeren, ik vind het heerlijk! Uiteraard gaat zo’n presentatie alles behalve vanzelf. Het vraagt wat voorbereiding: research van de te interviewen mensen, spiekbriefjes zo beknopt mogelijk in braille omzetten, zoeken naar de gepaste outfit…

Aangezien mijn laptop is voorzien van spraak en braille software, is research via digitale weg best te doen. Het vraagt enkel wat extra tijd. Dagbladen of de boekskes door bladeren tja, dat laat ik aan anderen over. Op hun beurt verklappen ze mij de door hen gelezen sappige weetjes die ik dan in de presentatie kan verwerken. Geschreven spiekkaartjes naar braille omzetten gebeurt manueel, op de heerlijke ouderwetse manier met een brailleschrijfmachine (picht). Het vraagt wat creativiteit woorden zo beknopt mogelijk in een handig steekkaart formaat te puzzelen. Brailleschrift is groot. Voorbeeld, 1 A4 pg in zwartdruk zijn minstens twee A4-tjes in braille…

Omdat mijn spiegel zwijgt wanneer ik hem vraag hoe ik er uit zie, reken ik op de eerlijke feedback van mijn omgeving. Ik prijs me gelukkig dat mijn coach/fijne vriend Lieven Debrauwer, oog heeft voor detail. Hij weet perfect hoe mij voor het grote publiek presentabel te maken. Zijn tips, suggesties, feedback over hoe ook ik visueel voor het publiek dingen kan neer zetten, zijn voor mij goud waard!

Dat ik die avond ook de minister van media Benjamin Dalle mocht interviewen gaf me toch wel wat gezonde stress… Het liefst was ik met mijnheer Dalle voor een langere babbel aan tafel gaan zitten. Maar daar was die avond helaas geen ruimte voor. Achter de schermen kreeg de Minister wel mijn boek (Graag zien!) cadeau. Er staat tenslotte ook in te lezen hoe ik van kindsbeen af mijn weg zoek binnen het entertainment gebeuren, wat mijn ervaringen zijn in het theater, bij radio en televisie.

Dank u wel Konekt VZW, voor de uitnodiging mijn presentatie talent op jullie feest in te zetten!

Dank u Cirq en Erhan Demirci, voor de prettige kennismaking & samenwerking!

Dank u wel Lieven Debrauwer, voor je prachtige coaching bij dat waarmee ik naar buiten wil komen!