Op 29 November 2022 zetelde ik als ervaringsdeskundige in het panel van de Inclusieacademie. Thema van de babbel: Beeldvorming & Integratie van mensen met een beperking in de media.

Er werd die avond met woorden en cijfers gegoocheld, beaamd dat er nog wel wat werk aan de winkel is. We zijn een jaar verder en er is veel gezegd en geschreven over Beeldvorming & Inclusie van mensen met een beperking binnen de media. Persoonlijk word ik erg moe van al dat gebabbel, statistieken en cijfertjes… Handelen is de meest juiste weg!

Ja, het is een boeiende onderneming programma’s inclusief te maken.

Hier en daar is er wat in beweging, wordt er inderdaad aandacht geschonken aan de integratie van mensen met een handicap binnen de media. Omdat ik positief ben ingesteld, leg ik de focus op en geef ik graag aandacht aan dat wat goed gaat!

Ik hou er van cadeautjes uit te delen! Kerst & Nieuw is dé cadeautjesperiode.

Dus ik dacht bij mezelf: “laat ik nu eens ‘U HEEFT HET BEGREPEN’-sterren geven aan programma’s die begrijpen wat inclusie/integratie/beeldvorming van mensen met een beperking juist inhoudt.

Laten we dus 2023 met een positief gevoel afronden en 2024 met positieve energie inzetten!

 

De gouden 'U HEEFT HET BEGREPEN!'-ster

‘Met Vier In Bed’ (VTM)

In het voorbije seizoen maakte de kijker kennis met de uitbaters van een luxueuze B&B in Antwerpen. Wie logeert bij B&B Koto wordt door Sven (blind) en zijn goed ziende partner Tamara, in de watten gelegd. Sven en Tamara zijn in eerste instantie net als hun collega’s gewoon uitbaters van een B&B. Twee enthousiaste mensen die met passie hun B&B runnen. Er werd in het programma ‘Met Vier In Bed’, (waar collega’s elkaars B&B beoordelen), op een heel ongedwongen natuurlijke manier stil gestaan bij hoe Sven zijn job uit oefent. Geen melig gedoe, geen onnodige extra focus, gewoon de dingen tonen zoals ze zijn. Dit is een perfect voorbeeld van hoe je mensen met een beperking in beeld brengt! Focus op (in dit verhaal) de job/ talenten, bijkomend kort even stilstaan bij de blindheid van Sven.

De zilveren 'U HEEFT HET BEGREPEN!'-ster

‘Alles voor de Spelen’ (VTM)

In ‘Alles voor de Spelen’ volgen het presentator duo Gilles Dupont en Koen Wouters de Belgische delegatie Special Olympics in hun voorbereidingen voor de spelen. Aan de hand van een duo presentatie kreeg Gilles met zijn cognitieve beperking de ruimte en ondersteuning in zijn opdracht/groeien als presentator. Ja, hier en daar kan er nog wat worden gesleuteld aan dit prachtige concept (een duo presentatie waarvan één van de presentatoren een beperking heeft). Maar zoals ik eerder schreef, leg ik de focus op dat wat de goede richting uit gaat!

De bronzen 'U HEEFT HET BEGREPEN!'-ster

‘Ik heb het u letterlijk juist gezegd’ (VRT)

Deze quiz draait rond onthouden, want alle antwoorden worden letterlijk eerder al eens gezegd of getoond. Bij de kennismakingsronde maakte de kijker ook kennis met kandidaten met een beperking. Zoals het hoort lag de focus op het quizzen. Er werd heel even stil gestaan bij de handicap waar mee de kandidaat door het leven gaat. ‘Ik heb het u letterlijk juist gezegd.’ is een mooi voorbeeld van integratie van quizkandidaten met een beperking. Ook aan dit concept kan nog wat worden gesleuteld, maar het is wel een mooie start!

Een aanmoediging

Ik hoop dat de uitreiking van mijn ‘U HEEFT HET BEGREPEN’-sterren een aanmoediging mogen zijn voor ieder onder u die de integratie/beeldvorming van mensen met een beperking binnen de media ter harte neemt!

De tijd is ook meer dan rijp dat er in een Soap, Telenovelle, Sitcom, Vlaamse film, actrices-acteurs met een beperking rollen gaan vertolken.

Tot vandaag wordt er vaak gekozen om een actrice-acteur een handicap aan te meten. Via deze weg wordt vooral de focus gelegd op een beperking.

Net als een acteur met een kleurtje, kan een actrice-acteur met een beperking perfect zonder de focus te leggen op zijn of haar handicap een personage vertolken. Ja, ze bestaan! Actrices-acteurs met een beperking.

In The Picture

Zelf heb ik een In The Picture profiel. Met wat hulp vind ik mijn weg in het ‘hoe mezelf en mijn talenten via een dergelijk digitaal platform naar casting en productiehuizen te etaleren’. Helaas is een platform als In The Picture via mijn braille en spraak software moeilijk toegankelijk. Bij het uploaden van bestanden, het mij aanmelden van een opdracht die ik erg interessant vind, heb ik hulp nodig. Gelukkig kan ik rekenen op wat ondersteuning van een fijne vriend. Maar soms moet er erg kort op de bal worden gespeeld.

Onlangs werd mijn profiel geüpdate! Nu is het duimen dat castingbureaus zich open opstellen en mijn kandidatuur durven doorsturen naar hun opdrachtgevers… (Tips en suggesties over mijn In The Picture Profiel zijn welkom)